Upitnik za kandidate predsjedničkih izbora 2014.
o otvorenim podacima

Odgovori Ivana Vilibora Sinčića

Tema 1: Pristup informacijama

Mnogi poduzetnici, neprofitne organizacije i javni sektor definiraju informaciju kao sredstvo. Ukoliko budete izabrani, kako ćete povećati pristup informacijama u vašem budućem Uredu?

Sav moj rad biti će javno dostupan putem društvenih mreža i web stranice na kojoj će biti sve relevantne informacije.

Tema 2: Razmjena informacija

Javne informacije su često spremljene na raznim razinama tijela javne vlasti i ne omogućuju uvijek jednostavan pristup građanima ili drugim tijelima javne vlasti. Kako će vaš Ured poboljšati razmjenu informacija?

Kao aktivist Živog zida dobro sam upoznat s problemom cenzure I skrivanja informacija. Zakonom treba točno definirati tko mora kome ustupiti koje podatke I propisati sankcije za one koji se toga ne pridržavaju.

Tema 3: Povezanost s građanima

Otvoreni pristup informacijama i informacijskim tehnologijama je pomogao poboljšati odnos građana i vlasti. Kako će vaš Ured koristiti informacije i tehnologiju da se bolje poveže s građanima?

Živi zid probio je medijsku cenzuru upravo zahvaljujući društvenim mrežama, iste mreže koristiti ću za širenje naše ideje sve do rušenja marionetske vlasti na izborima.

Tema 4: Proaktivno objavljivanje informacija

Otvorenost mnogih kataloga informacija u vlasništvu javnih tijela uređena je Zakonom o pravu na pristup informacijama. Podržavate li politiku pristupa podacima takvu da se setovi podataka proaktivno objavljuju javno na internetu sukladno Direktivi 2003/98/EZ i 2013/37/EU?

Apsolutno.

Tema 5: Definicija privatnih podataka

Trenutni zakoni zaštićuju privatnost osobnih podataka i primjenjuju se na sve informacije objavljene otvaranjem podataka. Osim ovih privatnih informacija, navedite specifične informacije koje ne bi smjele biti javno objavljene?

Sve informacije o nekome koje su važne za društvo i imaju utjecaj na na njega moraju biti dostupne javnosti.

Tema 6: Otvorena država

Mnoga tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj nisu dovoljno upoznati sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te stoga ograničavaju pristup informacijama građanima i drugim korisnicima. Koje su tri najbitnije aktivnosti koje biste proveli kako biste kao državni poglavar učinili Republiku Hrvatsku otvorenom državom?

Informirao bi javnost o uzroku kreditne krize i kunske besparice u zemlji jer to smatram najvećim problemom. Tražiti ću da DORH online objavi sve podnesene kaznene prijave I inkriminirajuću dokumentaciju, te što poduzima po tom pitanju. Osim toga tražit ću da sudovi javno na internetu objave sve zakazane datume deložacija kako bi se mediji i javnost mogli informirati o ozbiljnosti tog problema.

Datum odgovora: 22. prosinca 2014.

Natrag na popis

Natrag na vrh
...Ljudi koji žele učiniti Hrvatsku još boljom...
Održava CfC (to smo mi). Kod stranice je candidate-questionnaire.