Dostupnost medicinske usluge prekida trudnoće u HrvatskojInteraktivna karta dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće u Hrvatskoj nastala je kao proizvod vikend datathona u sklopu konferencije Dani otvorenih podataka / Open Data Day 2019., a na njoj je radio ženski tim ekspertne skupine Code for Croatia vođen Zojom Bajbutović. Napravljena je temeljem podataka skupljenih novinarskim istraživanjem reporterke RTL televizije Danke Derifaj za emisiju „Potraga“ i slobodne novinarke Mašenjke Bačić čiji je tekst o dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće primio nagradu Balkanske stipendije za novinarsku izvrsnost.

Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Prema tome na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije.

Podaci su povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini.

Navedene su okvirne cijene ove medicinske usluge (iz istraživanja provedenog u proljeće 2018.), jer cijenu svaka bolnica kreira autonomno, a niti jedna nema objavljenu cijenu u svojim cjenicima na web stranicama.Creative Commons licencaOvo djelo čiji je autor Code for Croatia, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 4.0 međunarodna